Berkelana di Bumi Turki – Day 2

Continue reading

Advertisements

Berkelana di Bumi Turki – Day 1

Salam….

Alhamdulilah……bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana punya waktu terluang sedikit untuk melakarkan catatan perjalanan ke Negara Turki….

Ini adalah impian me sejak dulu….teringin sangat untuk mengabadikan satu cerita tentang perjalanan me….menceritakan suka dan duka dan pandangan peribadi me tentang sesuatu tempat itu.

Perjalanan ke Bumi Turki – DAY 1

Hari itu hari Sabtu…

Hari itu juga, suami me tidak berkerja dan anak anak juga tidak bersekolah….Mereka bangun seawal jam 5.00am untuk menghantar me ke KLIA. Mengikut Mr Andy dari Mayflower, me harus ada di KLIA pada jam 8.30am….

Rasa berat hati mula singgah di hati kecil me…apabila melihat suami dan anak anak yang tidak henti memesan pada me agar pandai jaga diri dan jangan lupakan mereka. Airmata me bergenang….ntah kenapa timbul rasa tidak sedap hati.

Tapi me tabahkan hati..kerana peluang ke sana tidak akan datang lagi. Itu me sangat pasti….Hubby me dan anak anak cuma hantar pintu masuk, tanpa singgah ke dalam kerana parking tiada. Selepas mengucapkan selamat tinggal , me menyorong luggage sendirian ke dalam.

Tidak susah untuk mencari Mr Andy kerana beliau telah menghubungi me dan memberitahu tentang tempat untuk berkumpul. Semua registration dan luggage diuruskan oleh Mayflower, me hanya menunggu dengan sabar.

Apabila semua orang didalam group telah sampai, kami masuk ke dalam. Pertama kali me akan duduk dalam flight selama 11 jam (lebih kurang).

Dari KL —— Doha – 11.5 jam

Doha —- Instanbul – 4.5 jam

(Jumlah – 16 jam)

Pandangan peribadi me tengan QATAR Airlines

(Tiada bahasa yang lebih baik….semua cabin crew nya sangat cantik dan mesra. Senyuman mereka tidak lekang dibibir. Sangat membantu dan berjiwa menolong. Mereka datang dari perbagai Negara. Uniform mereka juga sangat menutup aurat. Tidak seksi dan manis pada pandangan mata me. Berseluar panjang dan blaus…apabila mula fly, mereka menyarung kot yang berwarna biru muda. Tahniah kerana mereka berjaya membuat me selesa)

Sesiapa yang pernah melalui perjalanan yang jauh, apabila bersempitan di dalam kapal yang terbang, macam dalam bas express juga. Cuma disetiap seat, ada monitor yang kita boleh menonton movie dan mendengar lagu. Semua movie dari serata dunia dan lagu juga dari perbagai bahasa. Cuma dari dr Malaysia aje yang kurang dan movie dari Malaysia cuma ada CICAKMAN the Movie.

 

Macam yang me agakkan, me tak boleh tidur….tapi bersyukur kerana di monitor itu, me jumpa alunan AlQuran yang membolehkan me tidur walaupun sekejap. Dapatlah me tidur 2 jam sebelum mereka kejutkan untuk makan.

Selepas makan, me bersedia untuk melihat movie. Ha..ha..ha…kerana pengaruh Korean yang begitu kuat, jadi dengan senang hati, me menekan monitor dan mencari apa yang sesuai dengan jiwa me.

Alhamdulilah…me jumpa juga….

MAN FROM NO WHERE…

 

 Kami sampai ke Doha pada jam 6.45ptg (waktu Malaysia) / 12.45pm (Waktu Qatar)

Kami tidak sempat untuk meneroka Airport Doha kerana sesampai kesana, flight ke Instanbul dan sedia menunggu. Tapi sempat melihat tiada pun pokok yang tumbuh di sana, Cuma padang pasir. Me pernah melihat kemajuan dan kemodenan Doha Airport di Internet. Sangat mengagumkan dan alhamdulilah….kerana kerajaan mereka punya akal yang sangat bijak.   Apabila kami mula terbang dari Doha ke Instanbul, kami masih menggunakan Qatar Airlines tapi kali ini dengan kapal terbang yang lebih kecil. Cuma 3 + 3 sahaja tempat duduknya. Kali ini jiwa me sedikit tenang….

Me dapat duduk ditepi tingkap. Dapatlah me melihat view Doha Airport. Sangat first class…ala ala tersusun gitu….

Kali ini me tengok movie lagi…kali ini dari Philippines….cerita yang menarik juga….

 

Hidangan dari Doha ke Instanbul…

 

Satu pengalamam baru bagi me apabila sampai ke negara empat musim. Apabila di malaysia, keadaan awan dari atas sangat berlainan dengan keadaan awan di sana. Me sempat ambil gambar dari atas. Masa nak landed pun, kapal terbang sempat bergegar sebab melanggar awan. Sangat menyeramkan sampai ada orang yang termenjerit….tapi alhamdulilah….

 

 Alhamdulilah seklai lagi….tepat jam 7.30pm waktu Instanbul, kami sampai ke sana. Wahhhh….angin sejuk yang menghempus menusuk ke tulang. Kami semua ketawa apabila bercakap pasal cuaca yang sejuk…Sangat berlainan dengan Malaysia….

   

Disinilah bermula cerita tentang bumi Turkey….bumi yang sangat istimewa.

 Aktiviti pertama kami apabila stop di sebuah Restoran untuk menikmati makan malam.

Ha..ha..ha..ha…ada NASI tauuuuuu…….(walaupun sangat sedikit dan sedikit berminyak)

 

Boleh tahanlah rasa makanan disana…walaupun banyak berbeza dengan kita, tapi untuk 6 hari yang akan datang, kenalah ikut cara pemakanan mereka.  Bukan masalah yang besar pun kan…. 🙂

Inilah keadaan di restoran yang sempat me ambil gambar.

 

Cuaca kat Instanbul sangat sejuk – dalam 3’C…..Mengigil juga kami….

Selepas makan, bas membawa kami ke Kota Instanbul. Kebetulan kami sampai pada malam minggu. Sangat ramai warga Turki yang keluar bersiar siar. Local Guide kami yang bernama Mr Borad berceloteh sambil memceritakan perihal Turki dan Bandar Instanbul.

Apa yang diberitahu oleh Mr Borad sangat mengejutkan saya secara peribadi…apa yang saya expect terdapat dibumi Turki sangat meleset. Tiada seorang pun pada malam itu yang saya jumpa bertudung atau berpakaian seperti muslim sejati.

Dan polisi negara mereka membenarkan meminum  arak dikhalayak ramai dan menerima budaya gay dengan seikhlas hati. Kedai2 disana boleh menjual arak kepada mereka yang beragama islam tanpa dikenakan tindakan undang2.

Jadi, inilah yang dinamakan ISLAM Sekular. Tradisi kuat sekularisme di Turki bermula sejak seabad yang lepas. Republik Turki adalah sebuah negara sekular sejak 1937 di bawah ideologi Kemalis dan pembaharuan Ataturk. Walaupun masih banyak penduduknya yang patuh pada ajaran Islam, negara ini tidak mempunyai agama rasmi ataupun mempromosikan mana-mana agama, dan ia secara aktif memantau kegiatan keagamaan.

Untuk  sampai ke Taksim (seperti Bukit Bintang di Malaysia), bas yang membawa kami melalui satu jambatan yang tidak beberapa panjang. Terdapat ramai orang memancing disitu. Walaupun pada waktu itu jam sudah menunjukkan jam 8.30pm, sangat ramai warga Turki yang sanggup menahan cuaca sejuk  untuk mendapat nikmat memancing. According to Mr Borad, ikan pun boleh tahan banyak.

Apabila melalui Bandar Taksim, sangat ramai warga Turki yang keluar mencari hiburan. Menurut Mr Borad, malam minggu adalah malam untuk mereka keluar dating, minum dan ke disko. Jangan terkejut yang Taksim dipenuhi oleh anak anak muda Turki yang mencari hiburan.

Akhirnya kami sampai ke Hotel Crystal yang terletak di tengah2 bandar. Apa yang berada di benak me adalah TIDUR. Hampir 14 jam berada di awan, me sangat penat dan sangat ingin berehat.

Apabila Mr Andy membahagikan kunci, me tiada rakan kongsi dibilik dan berseorangan. Alangkah selesanya rasa sebab me bebas…tidak perlu bercakap dan berborak, hanya bercakap dengan angin dan bermimpi hubby dan anak anak me.

Inilah rupa bilik me…. 

 

 Sesiapa yang pernah sampai ke mana mana selain dari Malaysia, voltan adalah berbeza. Me telah menyiapkan semuanya agar camera dan blackberry me masih boleh disentuh dan dibelai….

 

 Disebabkan oleh masa yang berbeza dengan Malaysia, me tidak dapat pejam mata dengan rapat..tapi dapatlah me berehat.

Kita sambung cerita lagi ya….

Salam paling manis….

Lambaian Bumi Turki

Salam…..

Apabila mendapat perkahabaran akan mengikuti pergembaraan ke Turki, me sangat sangatlah teruja….Apatah lagi apabila mendapat lampu hijau daripada suami me….

Seminggu sebelum me berangkat, me google tentang sejarah Turki. Apa yang me tahu, Turki adalah Negara yang mengamalkan ajaran sekular….. Walaupun banyak membaca tentang Turki, me membayangkan negara Turki  dan begini. Apabila sudah dicanang sebagai Negara Islam, me masih membayangkan yang me akan berjumpa dengan mereka yang berjubah tapi dengan cara yang moden dan sekular….

Seminggu sebelum ke sana juga, Mr Anday from MayFlower menghubungi me untuk brief tentang perkara perkara yang perlu dibawa dan peringatan tentang cuaca yang tidak sama dengan Malaysia.

Mr Andy banyak mengingatkan me tentang cuaca disana yang sejuk….agar membawa baju panas yang sesuai dengan cuaca disana.

  

Good thing from MayFlower….semua perkara dicatatkan sebagai perkara perkara penting yang harus diambil berat….

 Ini jadual perjalanan kami…. 

 

Ini adalah itinerary kami masa gi sana…. 

  

Insyaalla…kalau punya waktu dan diizinkan Allah, akan me catatkan semua perjalanan me ke sana dengan satu persatu….apa perkara yang me belajar dan buruk dan baiknya.

Tapi selepas balik dari Turki, apa yang rasakan adalah,

“Utk pertama kali, sy rasa sgt bersyukur dilahirkan di Malaysia dan sebagai muslim. Agama islam sebagai agama rasmi dan mempaktiskan ajaran islam, azan boleh di laungkan bila² masa, dan muslim dilarang minum arak dan berjudi..ada negara islam lain yg muslim meminum arak dijalanan dan hanya 0.01% wanitanya bertudung. Azan juga tidak kedengaran wlpn masjidnya gah dan indah..syukran..”

– catatanctie-

Sejarah Bumi Turki

Salam Penuh Damai….

Rasanya sudah lama me tinggalkan catatanctie ini. Kerana jauh perjalanan dan tidak punya cukup waktu, me tiada kesempatan untuk mengemaskininya.

Tapi hari ini me akan menceritakan tentang sebuah negara yang indah dan ditakdirkan punya rakyat yang kacak dan cantik iaitu Turki. Berkesempatan sampai ke sana dengan izin Allah, me akan menceritakan apa yang terjadi sepanjang perjalanan me ke sana. Ada yang baik, dan tentunya ada yang buruk. Tiada negara yang sempurna disini, dan me mengangap perjalanan me kesana lebih mendekatkan me dengan Allah SWT.

Terimakasih kepada suami me yang mengizinkan me kesana, dan anak anak yang memahami dan tentunya mereka yang memberi kesempatan emas ini.

———————————————————————————————————————

Ok…ini sejarah negara TURKEY….

 

 Ini merupakan negara dua benua. Sekitar 95 persen dari wilayah seluas 780.580 km2 ini berada di Asia, selebihnya masuk ke kawasan Eropah. Di Instanbul adalah pemisah kepada 2 benua tersebut. Selatan Asia dan Selatan Eropah adalah tertemu di Instanbul.

 

Ada yang percaya  bangsa Hittiti yang menjadi penduduk pertama di kawasan ini, berasal dari Eropah. Dugaan yang lebih popular memperkisahkan orang Hittiti berasal dari Asia Tengah. Namun demikian, dalam banyak hal Turki lebih berkiblat ke Barat dibandingkan mengadaptasi sosio-politik dan kebudayaan Timur dari Asia.


Memasuki tahun pertama Masehi, wilayah Turki yang saat itu bernama Kerajaan Bizantium memang dikuasai Romawi selama empat abad. Kekuasaan Romawi dijatuhkan kaum Barbar. Pada masa inilah ibukota kerajaan dipindahkan dari Roma ke Konstantinopel (sekarang Istambul). Pada abad ke-12 Bizantium jatuh ke dalam kekuasaan Kerajaan Ottoman yang dipimpin Raja Osman I. Inilah masa keemasan Turki Ottoman.


Pada masa inilah pemerintahan Turki Ottoman memperoleh pengaruh Islam yang kuat. Bahkan sepeninggal Khulafaur Rasyiddin, Turki menjadi Khilafah Islamiyah di bawah dinasti Utsmaniyah. Wilayahnya meliputi jazirah Arab, Balkan, Hongaria hingga kawasan Afrika Utara. Namun kekhalifahan itu hancur akibat perebutan kekuasaan di dalam yang melibatkan intervensi sejumlah negara asing.


Bermula dari perlawanan terhadap campur tangan asing yang dipimpin Musthofa Kemal, aksi perjuangan berubah menjadi penentangan terhadap kekuasaan Khalifah. Moment kehancuran Khilafah Islamiyah sendiri terjadi saat rakyat Turki melalui wakil-wakilnya mengeluarkan Piagam Nasional (Al Mitsaq Al Wathoni). Sejak itu, Turki menjadi sebuah negara tersendiri, terpisah dari wilayah-wilayah yang dulu merupakan kesatuan Khilafah Islamiyah. Khalifah Abdul Majid yang terakhir berkuasa, terusir ke luar Turki.


Pada 1923, disepakatilah berdirinya negara Turki dengan wilayah wilayah seperti sekarang. Laut Hitam di utara; Irak, Suriah dan Laut Tengah di selatan; Laut Aegea di barat dan Iran serta Rusia di timur. Negara republik dengan ibukota Ankara itu, pertama kali dipimpin oleh Musthofa Kemal.

 

 Ia melakukan modernisasi besar-besaran dengan berkiblat ke Barat. Ia mengganti penggunaan huruf Arab dengan Latin, poligami dilarang dan wanita diberi kebebasan yang sama dengan lelaki.  Kemal pun beroleh gelar Bapak Bangsa Turki (Attaturk) sehingga dikenal sebagai Kemal Attaturk.

 

Mustafa Kemal Atatürk (12 Mac 188110 November 1938) atau nama penuh Gazi Mustafa Kemal Pasha adalah pengasas Republik Turki. Beliau merupakan pegawai tentera, pemimpin revolusi dan presiden Turki yang pertama.

Beliau membuktikan diri beliau sebagai komander tentera yang berjaya ketika berkhidmat dalam Pertempuran Gallipoli pada Perang Dunia I. Setelah kekalahan Empayar Uthmaniyyah di tangan Tentera Bersekutu, terdapat rancangan oleh Tentera Bersekutu untuk memecahkan negara Turki. Mustafa Kemal kemudiannya memimpin gerakan nasional Turki dalam apa yang kemudiannya menjadi Perang Kemerdekaan Turki.

Setelah kejayaan dalam Perang Kemerdekaan Turki dan dipilih sebagai Presiden Turki yang pertama, beliau telah memindahkan ibu negara Turki dari Istanbul ke Angora yang kini dikenali sebagai Ankara. Mustafa Kemal telah membentuk semula aspek kehidupan rakyat Turki agar bersesuaian dengan tuntutan semasa yang dikenali sebagai ideologi “Kemalisme”. Ideologi ini bertujuan untuk menyediakan Turki ke arah negara moden, demokratik dan negara sekular, positif dan bertindak rasional. Beliau memerintah dari tahun 1918 sehingga tahun 1934. Mustafa Kamal Ataturk meninggal dunia pada tahun 1938 dan dikebumikan di Ankara.

———————————————————————————————————————————-

Untuk post yang akan datang, me akan mencatatkan perjalanan me ke sana. Semua me akan catatkan tanpa meninggalkan satu ayat pun.

Semoga menjadi pedoman dan hidayat kepada kita, sebagai muslim….

Bersyukur kepada Allah @ Office @ 1.45pm

Koleksi Photo dari DSLR Canon ku…

Salam…..

Apa khabar teman2 me yang budiman….

Hari ini kita citer pasal camera. Me percaya ramai orang suka dengan camera….ha..ha…me memang sangat teruja bila berjaya memiliki camera Canon EOS 1000D DSLR Kit 18-55mm lebih kurang setahun yang lalu. Walaupun rasanya dah lama bergantung dileher me, masih lagi belajar untuk mendapatkan shoot yang terbaik. Masih lagi membelek2 dan belajar….

Inilah rupa camera me..yang banyak berjasa…

Apa yang me beli adalah sangat basic….nantilah…ada juga angan angan nak besarkan dan beratkan camera tuh…doakan eh….

Ini antara pic me yang paling me suka sangat….

 

 

jom…jom…nasi lemak and teh tarik…

ha..ha…ha….licin..sehingga menjilat sudu…

inilah yang kami soru masa kami melawat Cameran Highlands…masa tu sejuk mengigil….hujan lak….

Limau suam satu!!!!!………………SIAP………….

yummy…..

Kita noktah disini untuk kali ini….nnati kita share lagi eh….

titik @ 09.30pm

MAHA 2010

Salam….

Pada 04 December, me bersama family dan Kak Rohaya bersama anak anaknya (Rizwana, Aida & Rehana) meluangkan masa untuk memahami apa itu MAHA. Alhamdulilah…boleh dikatakan setiap tahun me dan family akan ke sana. Banyak pelajaran dan pengetahuan yang boleh dikutip di Pameran MAHA. Ianya sangat berguna untuk anak anak kita yang tidak pernag merasai dan memahami apa itu PERTANIAN. Bagaimana beras dihasilkan dan mendapatkan terus hasil pertanian dr ladang.

Cuma untuk MAHA 2010, me tidak berpuas hati dengan lokasinya. Kalau sebelum ini, MAHA diadakan di The Mines & kesemuanya pamerannya adalah SETEMPAT. Berlainan pula dengan MAHA 2010. Disebabkan oleh lokasi yang sangat jauh dan berada didalam kawasan UPM, untuk pergi ke tempat2 pameran harus menggunakan kenderaan yang disediakan. Sangat melambatkan dan memakan masa yang lama. walaupun begitu, kami berjaya pergi kesemua tempat.

Seperti biasanya, hubby me sangat teruja dengan hal hal pertanian. Dia akan menikmati semua pekakasan dan hasil hasil yang dipamerkan. Sampaikan kaki me sudah kebas semata mata untuk merasakan dan memahami apa itu MAHA2010.

Ini petikan dari Laman Web Rasmi MAHA 2010.

MAHA International & HPPNK 2010
 

Tempat : Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang, (MAEPS), Serdang Selangor Darul Ehsan, Malaysia

Tarikh : 26 November 2010 – 5 Disember 2010

Siri pameran dwitahunan MAHA International & HPPNK 2010 merupakan pameran pertanian yang terulung di Malaysia. Ditaja oleh Kementerian Pertanian and Industri Asas Tani dan dianjurkan oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan, FAMA. Ia merupakan pameran yang terbesar dan paling komprehensif di rantau ini dan mungkin di Asia. MAHA International & HPPNK 2010 akan diadakan daripada 26 November 2010 dan berlanjutan selama 10 hari sehingga 5 Disember 2010. Ia dijangka akan berasakan kepada kejayaan MAHA 2008 yang merupakan pameran terbesar dan telah tercatat di dalam Malaysia Book of Records. Adalah menjadi satu kepastian untuk semua industri yang berkaitan akan mengambil bahagian. Pameran tahunan ini menjanjikan teknologi terkini dengan demonstrasi yang lebih menarik dan tepat dengan juga aktiviti perdagangan yang akan menarik para pengunjung perdagangan tempatan dan luar negeri. Ia merupakan pameran para pengeluar, petani, nelayan dan penternak terbaik di Malaysia. MAHA International & HPPNK 2010 adalah satu landasan memperkenalkan syarikat pengeluaran produk agro dan makanan yang terbaik di Malaysia. Lebih daripada 950 jabatan and agensi pertanian, syarikat-syarikat swasta dan industri kecil sederhana akan mengambil bahagian. MAHA International & HPPNK 2010 akan mempamerkan produk pertanian daripada 28 negara.

OBJEKTIF MAHA

  1. Untuk mengubah Malaysia menjadi pusat kecemerlangan pembangunan pertanian dan industri asas tani. Pameran ini adalah bagi menarik penyertaan pelabur persendirian dari dalam dan luar negara dalam sektor pertanian Malaysia
  2. Untuk mempromosikan industri pertanian sebagai satu pelaburan yang menguntungkan serta menjamin pulangan masa depan bagi menarik pelabur, usahawan dan generasi muda.
  3. Untuk mempamerkan inovasi dan teknologi terkini yang terdapat di pasaran antarabangsa dengan harapan ia boleh diaplikasikan dalam sektor pertanian Malaysia. Dengan ini, sektor pertanian negara akan dapat dipertingkatkan ke tahap yang lebih viable dari segi komersial. Dengan demikian, taraf hidup dan pendapatan kumpulan sasaran turut ditingkatkan.
  4. Untuk menyediakan peluang kepada Kementerian / Jabatan / Agensi Kerajaan / Kerajaan Negeri, Syarikat persendirian dari dalam dan luar negara, usahawan dan kumpulan sasaran lain bagi mempamerkan produk, penemuan terkini, peluang pelaburan dan perkhidmatan yang ditawarkan.
  5. Menyediakan wadah pertemuan bagi penjual dan pembeli, pencipta teknologi dengan perkhidmatan sektor pertanian tempatan dan antarabangsa

Bersambung dengan cerita me tentang pengalaman ke MAHA.

Semasa bergelak ketawa didalam kereta, kami terkejut dengan konvoi kereta kereta yang mencecah jutaan ringgit. Inilah pic yang sempat me ambik.

Apabila sampai ke MAHA, Ya Allah…seramai ramai manusia dan yang menjadi perkara baru adalah, pengunjung kena parking jauh dan naik kenderaan yang disediakan…aduhai….

Inilah rupa umat manusia yang pergi sana. Kami dh dapat rasa kepenatan mengharungi lautan manusia, tapi budak2 yang sangat teruja, kami mengagahkan juga.

Kenderaan yang membawa pengunjung ke tapak pameran. ha..ha..ha…rasa gerun sbb mana pernah naik traktor cam gitu…

inilah gerai yang pertama kami kunjungi. Tanaman cilipadi yang sangat segar dan bugar, menggunakan teknologi elektronik sebagai menyuburkan tanah. Tapi apabila kami tanya tentang harga, boleh tahan jugak mahalnya, lebih kurang RM40 – RM50 sepokok (pokok yang telah berbuahkan cili)

Inilah rupa pokok cili dan teknologi yang digunakan.

Kak Rohaya dan anaknya, Aida serta Iman yang teruja dengan buah cilipadi yang merah.

Inilah rupa manusia yang sangat ramai. Berpusu pusu beratur untuk ke tapak lokasi yang lain.

Anak me, Iman Alyssa macam biasa, sangat suka bergaya dengan kamera.

Buah2an yang kami jumpa, segar dan bugar…bulat dan montel…

Bunga Orkid yang menyamankan mata memandang, dan sangat mahal. Kalau pergi Sungai Buluh pun rasanya boleh dapat lagi murah…

Inilah hubby me yang sangat meminati hal hal yang berkaitan pertanian. Dialah yang beria ria mengajak me dan anak anak bersantai ke sana. Sanggup beratur dan meredah jalan sesak sebab hendak menambahkan pengetahuan tentang teknologi pertanian dan perusahaan kecil.

Gaya anak anak dan Kak Rohaya. Mcm biasa, , me tak de dalam gambar sebab selalu jadi tukang ambil gambar.

Ini lah rupa pokok pokok yang biasa kita nampak, tapi tak tahu nama. Perlahan me belajar banyak perkara.

Kami sampai ke rumah dalam pukul 11.00 malam. Penat jangan ceritalah…sangat2 penat…nasib baik esok hari Ahad, ada masa untuk berehat lagi…..Bye MAHA 2010…jumpa next year…

@ Office, 16/12/2010