Dari Kacamataku : Filem PENSIL

 

Semalam me sampai ke rumah sudah hampir jam 9.00malam. Kebetulan anak me menonton filem PENSIL di Astro Citra – 131. Filem tu baru nak bermula…

Kalau tak silap me, tayangan filem tersebut pada Tahun 2008….baru sekarang me dapat tengok. Banyak kali juga ada ulangan tayang di Astro..tapi tak berkesempatan nak menonton.

Mari kita review filem tersebut….

 Pengarah:
M.SubashTenaga Karyawan
Pelakon:
1.M.Subash – Pelakon Utama
2.Rominah Sidek- Pelakon Utama
3.Khatijah Tan- Pelakon Pembantu
4.Maimon Mutalib- Pelakon Utama
5.Jalil Hamid- Pelakon Pembantu

Pengarah dan penulis:
1.M.Subash (fdam)

 

 
 
 
 
 
 

 

Komen me….

Selama ini me memang dekat dengan golongan OKU. Alhamdulilah…anak anak me lahir dengan cukup sifat dan akal yang sihat. Tapi dari dulu, jiwa me memang cepat tersentuh dengan golongan ini. Ada kawan kawan me yang mempunyai anak OKU dan berkerja dengan NGO yang menguruskan OKU. Kalau ada program yang melibatkan OKU, ada juga kawan me mengajak me dan kawan2 yang lain.

Apa yang me perhatikan, mereka mempunyai jiwa besar dan hati yang sangat bersih. Oleh kerana mereka kekurangan sifat, orang yang terdekat bertanggungjawap sepenuhnya untuk membentuk mereka menjadi lebih baik.

Berbalik kepada Filem Pensil, ianya mengisahkah Badrul yang dipelihara oleh ibu tirinya sedari kecil. Kerana mengalami deman panas, Badrul cacat dan terencat. Ayahnya meninggal didalam kemalangan jalan raya ketika kehospital untuk berubat Badrul. Kerana kecelakaan itu, ibu tirinya sering menyalahkan Badrul kerana menyebabkan kematian Ayahnya.

Sifat badrul sangat tulus. Walaupun penderaan dan kebencian dari ibu tirinya, kasih pada ibunya sangat besar. Dalam keadaan yang tidak cukup sifat, beliau berusaha untuk memcari rezeki dengan menjual keropok dan membuat bubur kacang. Bubur kacangnya sangat laku dan ibunya mengambil semua duitnya.

Badrul seorang yang pandai melukis…dengan pensil dan kertas lukisan, beliau melakar gambar ibunya. Bakatnya disedari oleh neneknya.

Jalan cerita filem ini membuatkan anda mengalirkan air mata. Kesungguhan seorang OKU yang berjiwa besar dan berusaha untuk mencari rezeki halal dan meolong ibunya sangat menyentuh perasaan. Tiada satu adegan pun yang membuat kita leka. Semua adegan membuatkan kita terpegun dan merasa sangat kasihan dengan beliau.

Tahniah kepada M. Subash Abdullah yang mempunyai bakat yang besar. Teruskan perjuangan dan teruskan menghasilkan filem yang berbentuk begini. Ianya boleh menyedarkan masyarakat supaya bersyukur dengan semua kurnian dari Allah SWT. Belajar menghargai kekuranagan dan kelebihan dan Insyallah kita akan menjadi insan yang lebih prihatin. Amin

Salam penuh keinsafan @ 2.00pm @ 18March2011

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s