Corat Coret AFF Suzuki 2010

Salam….

Me sangat teruja dengan kemenangan Malaysia, our Harimau Malaya….Sangat terkesan dengan kejayaan mereka membawa pulang piala yang kita idamkan selama 14 tahun.

Jujurnya, selama ini me tidak pernah nak ambik tahu pasal bola. Kalau mereka yang hantu bola atau sukan, bila baca paper, mesti baca dari muka belakang. Tapi tidak bagi me, kadang2 tu, bila paper, tak pernah sampai belakang pun….:D ….

Tapi kerana seluruh Malaysia senang meraikan kejayaan ini , me turut sama rajin membelek paper, baca twitter, buka facebook, baca blog untuk meng updatekan diri me tentang bola…

Pasukan Harimau Malaya yang bersorak meraikan kemenangan untuk julung julung kalinya.

Me sangat faham kesedihan mereka. apabila kita membawa harapan rakyat dan negara, beban itu terpikul dibahu kita. Mereka bermain dengan sangat baik dan bermati matian. Tetapi Malaysia tetap terbaik diantara yang terbaik.

Ini cacatan me mengenai AFF Suzuki yang me tulis sesuka hati dan ada jugak me ceduk dari website lain, dan me jamin ketepatan fakta fakta yang me tulis ya…

Yang menarik pasal bola kali ini adalah membabitkan negara seberang yang sememangnya sangat sensitif dengan Malaysia. Apa2 yang berkaitan dengan Malaysia, keterujaan mereka sangat membara. keterujaan mereka menjadi satu perkara yang menarilk perhatian me…

Me tidak boleh menafikan, semangat patriotik mereka sangat kuat dan tebal…ya lah…siapa yang tidak sayangkan negara sendiri. Tetapi semangat itu boleh menjadi tidak indah untuk dipandang dan tidak enak untuk didengar sekiranya ia “over the pagar”.

Kerana sangat membutuhkan piala itu, mereka sanggup menghimpit emosi pemain Malaysia dengan membuat perkara perkara yang tidak akan dibuat oleh rakyat Malaysia.  Mereka sanggup memasang kain rentang dengan kata kata yang pedas untuk Pasukan Malaysia. Mereka mengelarkan K. Rajagopal dengan Raja Gombal…sangat pedas…Malah 40,000 rakyat mereka menunggu dipadang latihan pasukan Malaysia dengan tujuan untuk memberi tekanan emosi kepada kita.

Me sendiri sempat berfikir yang Malaysia akan kalah. Bukan tidak percaya dengan didikan anak buah K.Rajagopal tapi me cuak dengan tindakan mereka yang ala ala ganas itu.

Me faham betapa bersemangatnya rakyat Indonesia menyokong pasukan mereka. Semangat nasionalisme dan patriotisme rakyatnya begitu tinggi.  Apabila Garuda kecundang dalam jumlah gol yang tidak terfikirkan oleh mereka, bayangkan kesan emosi terhadap peminatnya? Tidak hairanlah, Presiden Indonesia dan seluruh rakyatnya begitu kecewa dan kempunan. Seluruh Indonesia diselubungi kesedihan, tetapi tetap menyimpan impian membalas dendam di Senayan, Jakarta malam nanti. Sementara media massa Indonesia menyalahkan tembakan laser ke arah mata penjaga gol dan penyerang Indonesia pada saat genting sehingga permainan tertunda lima minit. Baca saja kritikan pedas dan luahan kecewa mereka di alam maya, termasuk blog, Facebook dan Twitter.

Prestasi Indonesia yang meningkat dan kejayaannya ke perlawanan akhir menyaksikan 240 juta rakyatnya demam bola. Sejak beberapa minggu lalu daripada Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono di Istana Merdeka hingga rakyat biasa di 33 wilayah dicengkam euforia luar biasa. Media massa terutama stesen televisyen asyik memperkatakan kejayaan mereka dalam Piala Suzuki AFF 2010. Rancangan bicarawara yang biasanya menampilkan artis dan ahli politik, digantikan dengan bicara bola. Pasukan bimbingan Alfred Riedi dipuja melambung dan diraikan makan siang di rumah menteri, selain mendapat liputan meluas media, serta diberi ganjaran besar.

Pasukan Garuda yang macam biasa bergambar sebelum game start.

FINAL 1 – STADIUM BUKIT JALIL

Stadium yang menjadi kebanggaan kita….

Bersama Presiden FAM

Memakai Jersi 10 sambil meraikan gol….

SELEPAS MALAYSIA JUARA PIALA AFF SUZUKI…

Kebanyakan rakyat Indonesia masih tidak boleh terima kekalahan mereka. Mereka masih menyalahkan Malaysia dengan kejatuhan team mereka ke tempat ke-2. Ya lah…selepas 4 kali ke final, Piala itu masih tidak mahu memandang mereka. Tapi semangat mereka yang saya ingin puji…ada penonton yang masih berada di Stadium walaupun team mereka kalah. Ada juga yang masih memandang positif pada Malaysia dan berfikir dengan waras.

Salah seorang pemain Indonesia yang dikatakan kacak mempunyai akaun twitter dan mengulas tentang kekalahan mereka.

auuuwwww…dapat msg congratn from Rio Ferdinand dan dia memuji Malaysia…ko hadoooo??

Dan semua yang ada didalam team harimau malaya menghadapi liputan yang meluas. Ini terkena tempias dengan mereka2 yang dekat dihati seperti keluarga, anak, isteri, kekasih hati dan semuanya.

ini tidak terkecuali buah hati Khairul Fahmi. Blognya dikunjungi oleh ribuan orang. Tahniah….

http://jejariruncing.blogspot.com/     link to blog buahhatinya

Khairul Fahmi, penjaga gol Malaysia banyak menyelamatkan serangan Indonesia. Kehebatan beliau mula diperkatakan sehingga menduduki tangga ke 5 twitter trend, worldwide. Kalau selama ini tiada siapa yang perasan kelibat Khairul Fahmi & Safee, nampaknya nasib mereka berdua sudah berubah.

kehebatan Khairul Fahmi menarik perhatian pemimpin dan artis2 yang tidak ketinggalan menonton.

Screen shot 2010 12 29 at 10.23.46 PM Malaysia Menang AFF Suzuki Cup, Tahniah Harimau Malaya!

Harapan kita semua agar anak anak muda ini menjauhi perkara perkara yang melekakan mereka. Fokus kepada game yang akan datang, dan stay good ya…

Nasihat nakal kepada mereka dr Wardina Saffiyah. hu..hu…😀

Selamat Maju jaya dr me yang bukan sapa2…@ 31/12/2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s