PERKAHWINAN ITU SATU CABARAN

Tidak banyak yang saya tahu tentang perkahwinan apabila mengambil keputusan untuk berkahwin di usia yang terlalu muda, 20 tahun dulu. Saat itu, saya menyerahkan semuannya kepada Allah SWT. Dengan izin daripada ayah dan emak, saya manyusuri kebahagiaan. Dalam usia 20 tahun, saya meniti hari dengan seribu cabaran dan tidak putus putus mengapai kesempurnaan. Tidak lokek untuk saya mencurahkan tenaga dalam mencari kebahagian. Sudah banyak juga duri sudah saya tepis, berkarun juga awan hitam saya hembuskan ketepi, usahlah ceritalah sakitnya hati apabila berantakan dan tidak lupa kebahagiakan apabila berkasih sayang.

 

 

 

Dan pada tarikh 18 April 2012 lalu , genap sudah 20 tahun usia perkahwinan saya. Propa kalau saya katakan yang semuanya berjalan lancar. TIDAK!!! Kami mengharungi alam perkahwinan dengan penuh kesabaran dan sangat mensyukuri dengan nikmat ketahanan dan kesabaran kurniaan daripada Allah SWT.

 

Saya bersyukur dengan cahaya cinta dan kasih sayang dari suami yang tidak pernah surut. Malah kekadang, saya tidak tahu dimana harus di isikan semua cinta dan kasih sayang itu…kerana ianya tidak pernah habis.  

 

Selepas selama 20 tahun mengharungi detik bahagia dan badai yang tidak pernah surut, banyak perkara yang saya telah pelajari dengan erti sebuah perkahwinan.

 

Secara peribadi, ianya sangat SUKAR dan sangat mencabar…..

 

Semua pasangan yang melalui alam perkahwinan akan tahu apa yang saya maksudkan. Bukan senang untuk bahagia. Ketahanan MENTAL adalah sesuatu yang harus ada pada diri suami dan isteri. Bersikap positif dan merungkai kesalahan diri juga satu perkara yang harus ada pada suami/isteri.

 

Beberapa perkara yang saya selalu ambil kira apabila hati saya ingin menberontak;

 

ü  Kita datang daripada latar belakang yang berbeza. Cara didikan, cara pembesaran, persekitaran yang berlainan dan pembentukan yang berbeza. Adalah sangat benar apabila dewasa, kita mempunyai cukup akal dan fikiran yang waras, tetapi sedikit sebanyak akan mempengaruhi cara dan perlakuan kita dengan pasangan kita. Kadang kadang dia akan menyakiti pasangan kita.

 

ü  Sedangkan didalam keluarga pun ada perselisihan faham dan pergaduhan. Adik beradik yang dibesarkan bersama selama bertahun tahun boleh bermasam muka, dah ada juga yang putus saudara, inikan pula suami atau isteri. Jadi kita menjadi perkara pelik kalau kita geram dengan pasangan kita

 

ü  Selalu meneliti kesalahan sendiri dan TIDAK malu untuk meminta maaf. Biarpun pasangan kita tidak pernah tahu erti meminta maaf, jangan sesekali memandangkan mereka seperti pesalah hanya kerana itu. Jangan memaksa pasangan kita menjadi apa yang kita mahu, tapi berkorban menjadi apa yang mereka mahukan.

 

ü  Berlaku jujur dengan pasangan kita.  Saya tidak pernah keluar dengan kawan perempuan dan bersantai dengan mereka. Bukan tidak boleh, tetapi saya memandang perkara itu bukanlah sangat perlu didalam mencari ketenangan. Ramai  kawan saya yang memandang remeh kepada kepercayaan suami mereka. Tetapi saya selalu percaya, setiap suami dan isteri mempunyai tahap kepercayaan mereka sendiri. Ada suami/isteri yang tidak kisah jika pasangan mereka berkaraoke bersama teman teman lelaki/wanita yang lain.  Biarpun ramai yang mengelarkan saya tidak tahu bersosial, saya tidak pernah kisah. Kepentingan suami dan anak anak adalah perkara yang paling utama.

 

ü  Tetapkan hati dan CINTA pada pasangan kita. Samada suami dan isteri adalah sama. Setiap ketika, saya bawakan mata suami saya di mana mana. Dengan itu, dengan sendiri, saya akan menjaga perlakuan dan tahu diri. Saya sangat sedih apabila melihat ramai kaum isteri yang mengkhianati pasangan mereka. Bukannya ingin menyorok atau rasa malu dengan perkara terlarang, tapi menunjuk nunjuk pula. Ada pula yang sampai ketahap melakukan dosa besar.

 

 

ü  Jangan bercakap semasa kita sedang marah. Jangan sesekali membuka mulut apabila darah naik ke kepala. Diam dan membatukan diri adalah perkara yang paling wajar. Kerana lidah lebih tajam dari pedang. Perkataan kesat yang kita katakan semasa marah akan menjadi bom yang akan meletup apabila tiba masanya. Ingatlah….berdiam bukan bererti kalah.

 

 

Tiada yang indah apabila kita bangun dari tidur, suami masih di sisi dan tidur dengan lena dan selesa. Tiada yang lebih bahagia dari itu.

 

Indah juga apabila dapat bersama sama mengecat rumah apabila tiba hari bahagia, bersama sama makan di gerai atau di restoran dan menghitung hari bahagia untuk membawa anak anak ke percutian keluarga.

 

TETAPI…..

 

Sekiranya anda dipilih Allah SWT untuk merasai keperitan bermadu atau yang seumpama dengannya, tiada nasihat dari saya. Jujurnya, saya tidak pernah merasai itu. Ramai juga kawan kawan yang menangis dibahu saya kerana kecurangan suami mereka,  apa yang saya boleh katakan adalah bersabar dan bertenang. 

 

Saya noktahkan disini untuk kali ini. Salam penuh kesempurnaan dari saya.

 

 

 

 

 

OMBAK RINDU – Dari kacamata Seorang Aku….

Salam Semua,

Novel hebat karya penulis Fauziah Ashari telah me baca 10 tahun dulu. Secara peribadi, me sangat menyukai garapan jalan cerita novel itu kerana keaslian jalan ceritanya. Me juga mengkagumi gaya penulisan penulis ini. Beliau membuat kan me hanyut ke dalam kisah hebat itu dan tidak sabar untuk membelek helaian novel itu sampai ke penamat.

Sekalung  tahniah kepada penulis kerana penghasilan yang hebat dan bermutu.

Apabila Astro Shaw Sdn Bhd dengan kerjasama Tarantella Pictures Sdn Bhd ingin memterjemahankan ke filem, me sangat teruja. Dari tahun lepas, me tidak sabar untuk menunggu detik menonton filem OMBAK RINDU. Siapa yang tidak teruja kalau naskah yang hebat ingin difilemkan.

Bak kata Sutradara Osman Ali, bukan senang untuk adaptasi dari novel ke filem. Kalu nak masukkan semua, mahu makan masa lama. Jadi apa yang penting dan beliau pastikan yang jalan cerita tak lari, starting & ending. Hmmmmm…me berkesempatan ke panggung, untuk melihat hasil adaptasi itu. Memang me teruja sangat, membawa harapan yang tinggi dan tidak sabar untuk melihat lakunan hebat MAYA KARIN, AARON AZIZ & LIZA SURIHANI.

Ini me sertakan synopsis Ombak Rindu,

IZZAH adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.

Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.

Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?
Filem Ombak Rindu, dari Kaca Mata Me….

Macam mana nak mulakan ulasan ni eh…..me addkan numbering lah….

  1. Keseluruhan Filem

Hebat…….sangat hebat, lokasi, music latar, pelakon…semua tip top…Selepas menonton file mini, me  melihat Aaron Aziz, Maya Karin dan Lisa Surihani dari sudut yang sangat berbeza. Terutamanya Maya Karin, walaupun sekali sekala, keluar gaya pertututuran dia yang ala ala mat salih, tapi Maya dapat bercakap dengan gaya Izzah, seorang yang lemah lembut. Dia dapat membawa watak gadis kampung dengan baik dan watak itu sesuai dengan beliau. Dan amat memeranjatkan apabila ada beberapa scene yang beliau berkembang. Me tak espect yang Maya Karin akan berkembang, tapi faham kerana itu adalah tuntutan jalan cerita. Me terfikir, bagaimanalah kalau terlucut? Mesti kelakar kan? Scene yang jemur kain tu, rasanya beliau tak perlu berkemban pun x per kot…mungkin boleh jemur kain selepas selesai memakai baju. Hmmmmm…..overall lakonan Maya Karin menjadi dan ada ketika membuat me mengalir air mata. Nampak ketulusan hati beliau dalam membawa watak Izzah.

Secara keseluruhan, Maya dapat membawa watak Izzah seperti yang dituntut oleh cerita. Seorang yang mementingkan agama, sangat menghormati suami dan selalu pasrah dengan dugaan hidup. Tahniah pada Maya Karin, beliau dapat keluar dari watak gadis Bandar, lain sangat dari watak dalam cerita CUN…

Selama ini, me kurang mengambil tahu pasal Aaron Aziz, walaupun me tahu beliau adalah jejeka idaman semua gadis (walaupun takkkan mungkin lah sbb Aaron dah kahwin punnn). Lakonan hebat sebagai sebagai Seth Tan belum pun habis orang memperkatakan, ini pulak beliau menjadi Hariz. Pada hemat me, not bad, tapi Aaron boleh buat lagi baik dari itu…Aaron Aziz ni kurang banyak memek muka, tapi berkesan. Masa scene dia memarahi Izzah sbb dia sangka Izzah mengandung, itu yang paling me suka, sbb muka macho, jadi ganas lak…tu yang sweet…Adegan dia risaukan Izzah, yang paling menjadi kot…dan masa dia kejar Izzah sbb nak expain pasal salah faham tu…that was cute….

(Apabila melihat secara keseluruhan filem tu, me tabik spring dengan isteri Aaron Aziz, tidak semua wanita boleh melihat scene romantic suaminya dengan orang lain walaupun itu cuma lakunan samata mata. Arrhhhhggggg….dalam hati berkata, tabahlah kamu wahai isteri Aaron Aziz kerana itu cuma lakunan, tiada kena mengena dengan hidup atau mati. Dah berharap agar Aaron Aziz akan melihat pergorbanan isteri beliau. Bukan semua isteri akan sanggup menghadapi situasi begini. Doa me semoga Aaron Aziz dan isteri beliau akan aman dan bahagia selamanya)

Me melihat Lisa Surihani sebagai gadis baik dan amat menjaga tingkah laku beliau. Maksudnya bukan seorang gadis yang lepas laku. Dari permakaian dan percakapan, beliau sangat berhati hati.

Tapi didalam filem Ombak Rindu, anda akan melihat sesuatu yang berbeza. Beliau menjadi MILA yang suka mendesak dan pemarah. Harap En Osman Ali jangan marah kalau me katakan yang Lisa tidak sesuai membawa watak tersebut. Lisa banyak memaksa diri untuk menjadi Mila dan kadang kadang nampak macam tidak real. Dalam erti kata lain, Lisa tidak sesuai dengan watak itu. Banyak adegan menjerit dalam watak beliau. Dalam novel pun, mmg banyak scene yang kena menjerit dan marah marah. Walau pun begitu, me kagum dengan Lisa kerana mencuba dengan bersungguh sungguh.

  1. Jalan Cerita

Oleh kerana me obsess dengan karya ni, me sangat frust sebab banyak momen yang ada dalam novel, tiada dalam filem ni, yang pada me sangat penting. Dan pada fikiran me, rugi kalau momen yang penting itu tidak masuk. Ada juga yang tidak sama dengan filem.

Ini me listkan beberapa adegan yang ada dalam novel, tapi tiada dalam filem;

–      Dalam novel, Hariz ada adik yang nama Hazirah, tapi dalam filem takde

–      Dalam novel, Datuk Sufiah meninggal di ending cerita, tapi beliau tidak digambarkan meninggal dalam filem.

–      Dalam novel, Izzah keguguran semasa dia cuba mengejar Hariz, tapi kandungan beliau selamat di dalam filem.

–      Dalam Novel, Izzah belajar di kolej di Kuala Lumpur, dihantar dan diambil oleh pemandu, dan berhenti apabila Hariz cemburu dengan lelaki yang cuba mendekati Izzah, tapi dalam filem, scene tu langsung tiada.

–      Dalam Novel, Izzah melanjutkan pelajaran di Johor, tapi Izzah tidak pergi kemana mana university.

–      Diakhir cerita, sepatutnya Hariz dan Izzah bertandang ke rumah Ayahnya dan berjumpa dengan ibunya yang sebenar, tapi dalam Filemm bahagian itu tergantung.

 Sebenarnya banyak yang tidak masuk ke dalam filem. Untuk mereka yang tidak membaca novel, mungkin mereka boleh tidak terlalu memikirkan, tapi kalau kita sudah membaca novel, inilah yang terjadi. Secara auto, kita akan membandingkan antara novel dan filem.

Lokasi filem

Me amat teruja dengan lokasi dan persekitaran dalam filem Ombak Rindu. Dengan sawah padi yang luas terbentang, gunung ganang yang menghijau, suara ayam berkokok, burung menyanyi riang menambahkan romantikan file mini. Rumah yang diduduki oleh Izzah juga sangat cantik dan dekat dengan pantai. Pergayaan dan pembinaan rumah tersebut juga sangat romantic.

Tahniah pada pencari Lokasi untuk filem tersebut. Itulah suasana kampung yang sebenarnya.

OST filem Ombak Rindu

Me teruja juga…suara Adira & Hafiz yang membuatkan filem Ombak Rindu menjadi banyak bintang.

 

 Cadangan Me untuk semua pengemar Novel Ombak Rindu…

Ayuh…Ayuh….gi pawagam, support filem melayu…me dah mula muak dengan citer gaduh2 dan citer hantu….Dapat menonton citer nih…rasa romantiknya dan tenang…

Tahniah semua..tahniah semua….

Mencari Jawapan : Persoalan kenapa Masyarakat Indonesia begitu membenci Malaysia

Saya sangat terkesan dengan apa yang berlaku pada hubungan antara Malaysia dan Indonesia.  Jenuh juga saya berfikir, apa yang ada dalam benak mereka agaknya. Kenapa mereka melayan rakyat Malaysia begitu. Peserta Sukan Sea yang berada di Indonesia tidaklah lama, dalam 2 minggu sahaja. Tapi layanan yang mereka berikan sangat mengecewakan.  Sangat mendukacitakan…

Bagaimanalah agaknya kalau mereka menjadi rakyat Malaysia yang terpaksa berdepan dengan rakyat mereka disini setiap hari. Setiap masa rakyat Malaysia terpaksa berdepan dengan kebanjiran rakyat mereka yang bersepah sepah di mana mana. Bayangkan….

Walaupun kami tidak suka dengan kehadiran dan kebanjiran rakyat mereka disini, tapi kami tidak pernah MELUDAH atau MEMBAKAR bendera mereka. Tidak pernah menghalang urusan harian mereka. Tidak pernah menganggu urusan harian mereka. Tidak pernah menahan bas yang mereka naiki. Tidak pernah membaling najis ke Kedutaan mereka.

Saya ingin mengajak anda menghayati satu rencara yang dipetik dari BERNAMA melalui website http://www.kujie2.com/isu-semasa

—————————————————————————————————————————————————————

Jangan salah sangka dulu, saya sendiri orang indonesia. Saya malu sekaligus sedih dengan persengketaa orang-orang indonesia terhadap yang pikirannya agak dangkal, tapi orang indonesia harus tau ini. Orang indonesia telah dikenal sebagai orang yang aggresiv dan brutal ketika telah berbicara di forum, sering mengeluarkan kata-kata kasar yang merusak nama baik bangsa indonesia sendiri. Maling, anjing, f*** atau apa pun.

Semuanya adalah kesalahfahaman

Tentang Pendet :

 COME ON! Jangan terlalu di bodoh2i media, Iklan itu dibuat discovery channel di Singapura. Malaysia sama sekali tidak ikut campur dalam pembuatannya. TAPI MEDIA INDONESIA TERKESAN MENUTUP MATA atau mungkin memang udah tuli, masih saja terus2an bilang kalo itu iklan tourism Malaysia. HELLO? yang seharusnya kita marah2i itu ya discovery channel. Jero wacik juga sama gobloknya pake nuntut permintaan maaf dari Malaysia. SO IGNORANT! jangan lupa kalau tujuan media adalah mencari uang sebanyaknya! selagi beritanya hot mereka akan terus siarkan walaupun tidak benar!

Tentang Polisi Malaysia dan TKI

Baru2 ini keluar video penyiksaaan TKI, padahal video tsb telah dinyatakan tidak benar, orang yang disiksa adalah orang Malaysia sendiri. Masyarakat Malaysia memang tidak menyukai TKI apalagi yang illegal, namun mereka tetap menghormati masyarakat indonesia pada umumnya. Asal anda tau saja ada 3 JUTA TKI ILLEGAL DI MALAYSIA. Meraka berpakaian norak plus alay, dengan kebiasaan hidup yang ugal2ugalan. Tidak jarang mereka nyambi sbg PSK, penjual narkoba, MALING, RAMPOK, dan buat geng yang meresahkan. Sebagian besar penjara di Malaysia di penuhi TKI! maka jangan salahkan kalo mereka bertindak tegas thd TKI ( ingat walaupun tindakan mereka sudah keras dan tegas masih tetap saja ada 3 JUTA TKI ILLEGAL di Malaysia, apalagi kalo petugas Malaysia bersikap lembek????

Tentang kekerasan Majikan thd TKI

Tidak perlu dibesar2kan, karena ini seharusnya tidak menggangu hubungan kedua negara. COME ON HAL INI JUGA TERJADI DI INDONESIA SETIAP HARI atau mungkin tiap jam (tapi gak ke ekspose) kalo yg gak percaya silahkan nonton sinetron indonesia! ada banyak sinetron yang bertema ini menggambarkan hal tsb benar2 nyata di kehidupan kita

Tentang reog dan kuda lumping

ADA 1 JUTA KETURUNAN JAWA DI MALAYSIA di luar TKI. Sebagian besar tinggal di Johor. apa salah mereka mempraktekan kebudayaan mereka? ADA BUKTI KALO MALAYSIA MENGATAKAN BAHWA KEBUDAYAAN TSB BERASAL DARI NEGARA MEREKA? TIDAK ADA! lagi2 anda dibodohi MEDIA

ARTI KLAIM SEBENARNYA

klaim bukan berarti bahwa budaya tsb BERASAL dari negara si pengklaim. Tapi menunjukan bahwa budaya yg di klaim telah menjadi budaya negara. soal asal muasal budaya tsb tidak jadi soal!! UNESCO SENDIRI TELAH MENGATAKAN BAHWA 1 BUDAYA YANG SAMA DAPAT DI KLAIM OLEH LEBIH DARI 1 NEGARA. KARENA BUDAYA BUKAN MILIK NEGARA TAPI MILIK BANGSA. jadi tidak perlu marah kalo Malaysia mengklaim rendang, sate atau kebudayaa melayu dan indonesia lainnya lainnya karena sebenranya kita juga bisa melakukannya!

Tentang klaim budaya

ADALAH SALAH SATU HAL TERBODOH YANG PERNAH ADA. hal ini benar2 menunjukan bahwa orang indonesia sangat dangkal pikirannya dan gampang di pengaruhi media! orang di luar negeri sedang menertawakan keserakahan dan kebodohan kita!

Tentang batik dan wayang

Batik Malaysia berasal dari Terengganu dan motifnya sangat berbeda dari batik jawa. Wayang Malaysia bukan berasal dari jawa tapi dari Thailand. BTW Thailand tidak pernah mempermasalahkan ini! mereka lebih matang dalam berpikir!

TTG rasa sayange

Lagu rasa sayang telah ada di Malaysia sejak awal 1940an!! dan lagu ini telah menjadi lagu rakyat! lagipula rasa sayange adalah lagu anonim! tidak ada salahnya mereka memakai lagu itu! toh Malaysia tidak mengklaim lagu tersebut! ADA BUKTI KALAU MALAYSAI MENGKLAIM? TIDAK ADA! lagi2 media membodohi anda!

Tentang Sipadan dan Ligitan

Tanyakan saja kepada World Court yang memenangkan Malaysia! mereka mungkin sudah mengetahui kedangkalan kita!

Tentang Ambalat

Saya yakin orang yang duduk di kantor pemerintahan sana sudah cukup berpengalaman dan pintar ttg masalah sengketa! biarlah masalah ini diselesaikan kedua pimpinan negara.

 Saya juga mau member tau sesuatu

1. Tau tempura? ya makanan jepang. Tapi taukah anda tempura dibawa dan diperkenalkan oleh orang portugis? nama aslinya adalah tempora! tempura telah menjadi makanan jepang namun portugis tidak pernah mempersalahkannya! karena mereka tidak dangkal seperti kita! mereka tidak ada waktu untuk beteriak di jalan, berdemo spt orang gila, dan membakar bendera.

2. Tau sepak takraw? sepak takraw berasal dari thailand! nama aslinya adalah tuck-rouw! tapi thailand tidak pernah mempermasalahkan Malaysia yang memasukkan sepak takraw kedalam iklan promosi wisata!

SO PLEASE INDONESIANS! PLEASE BE SMART, MATURE, dan SOPAN! tunjukan bahwa kita masyarakt beradap! jangan gampang di ombang ambing media!

FYI ada ratusan ribu masyarakat keturunan bugis, banjar, minang dan palembang dan 1 juta keturunan jawa! semua diluar TKI lo! jadi sangat lumrah adanya share budaya!

FYI presiden Malaysia saat ini adalah keturunan bugis!

FYI, istilah ‘melayu’ atau ‘malay’ di Malaysia mencakup semua suku yang austronesia (termasuk orang filipino,sumatera,dan jawa) yang beciri kulit sawo matang spt kita! jadi jangan aneh kalo reog di katakan menjadi salah satu kebudayaan melayu! jangan aneh juga kalo misalnya anda datang ke Malaysia anda akan dianggap seorang malay (walaupun sebenarnya anda mungkin orang batak atw madura!)

pesan utk para nationalist yang idiot dan brutal : pelajari lagi kebudayaan ASEAN! carilah bukti-bukti bukan media! kalo jalan2 ke luar negeri jangan cuma nyari shopping atau disneyland

———————————————————————————————————————————————————-

Saranan saya, keadaan akan menjadi lebih harmoni sekiranya mereka lebih berfikir dan buangkan sifat rendah diri.

Salam Penuh Damai

 

Cerita Duka Seorang Wanita

Salam Penuh Damai

Alhamdulilah….Ramadhan sudah berlalu pergi….Dengan seribu kenangan…dan menikmati syawal dengan suasana yang penuh girang dan ceria.

Kesempatan bertemu dengan seorang teman persekolahan dulu membuatkan saya ingin menulis disini. Tidak salah untuk saya berkongsi cerita duka dengan anda asalkan saya merahsiakan identiti beliau yang sebenarnya.  Saya percaya cerita duka ini akan menjadi satu pengajaran buat kita semua.

Semestinya, kita harus percaya dengan Qada dan Qadar dari Allah SWT.  Itulah ujian dariNya. Tapi saya tahu, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Teman saya ini yang saya namakan Puan K telah berkahwin dan mempunyai pekerjaan yang sangat stabil. Cerita bermula apabila Puan K berkahwin dengan jejaka pilihannya dan dikurniakan 2 orang anak, seorang lelaki dan seorang perempuan.  Kedukaannya bermula apabila suaminya berhenti kerja semasa usia perkahwinan mereka baru setahun. Masa tu banyak syarikat yang memberhentikan pekerja kerana ekonomi dunia yang merudum.

Selepas berhenti kerja, suaminya tidak pernah mencari kerja, dan tidak pernah berusaha untuk mencari kerja. Puan K  yang menanggung semua urusan rumahtangga dan membayar semua bil. Juga turut menanggung rokok dan perbelanjaan suaminya. Keadaan tidak berkerja ini berlarutan selama 7 tahun.

Bayangkan……

Sudah puas Puan K memberi nasihat dan motivasi kepada suaminya, tapi hampa. Sang suami memberi alasan yang beliau tidak dapat berkerja dengan orang lain dan mahu berkerja sendiri. Tapi tiada nampak usaha untuk membuat perniagaan sendiri.

Walaupun Puan K berkemampuan menangung semua perkara, tetapi wajarkan seorang suami dan sihat dan lengkap anggota badan dan sihat mental hanya duduk dirumah dan menunggu nasi masuk ke mulutnya. Sudahlah tidak mahu membuat sebarang pekerjaan rumah dan membantu, malah kerap melenting apabila ditegur. Puan K terpaksa menghantar anak ke Pusat Asuhan Kanak Kanak kerana suaminya tidak mahu menjaga anaknya dengan alasan tidak pandai.

Bayangkan lagi….

Sudah lama Puan K ingin menuntut cerai kerana tidak mahu menanggung biawak hidup, tetapi merasa kasihan pada sang suami. Bersabar lagi dan bersabar lagi…

Banyak juga cerita duka yang Puan K ceritakan pada saya, tetapi seeloknya saya rahsiakan sebab tidak manis untuk dikongsi. Terlalu peribadi….

Apabila usia perkahwinan masuk ke 7 tahun, Puan K memulakan perniagaan kecil kecilan untuk menampung kos hidup yang tinggi. Ceritanya bermula disini…

Disini….

Apabila tertekan dengan perangai suaminya dan keadaan yang tidak pernah berubah, Puan K telah beralih hati. Beliau nekad untuk meminta cerai. Persahabatan erat dengan seorang lelaki telah menjadikan alasan untuk Puan K meminta dilepaskan. Apabila perkara itu sampai ke pengetahuan sang suami, beliau sangat terkejut….terkesima…terbangun…

Bayangkan lagi…..dan lagi….

Apabila bertapa selama 6 tahun di bawah tanggungan isteri tanpa mengeluarkan peluh setitik pun, beliau jadi seperti tidak percaya yang Puan K akan bertindak sejauh itu. Sang suami merayu agar Puan K memberinya peluang untuk berubah, tapi Puan K menolak…

Peluang????

Sudah 7 tahun peluang untk berubah, tapi???? Walaupun berat hati, sang suami bersetuju untuk bercerai. Apabila sah bercerai< Puan K keluar dari rumah dengan menyewa rumah yang berdekatan dengan bekas suaminya. Ini untuk memudahkan mereka berjumpa dengan anak anaknya.

Apabila berseorangan dan tiada dana free lagi, sang suami berusaha dengan gigih untuk mencari pekerjaan. Berkeping keping resume dan berkilometer berjalan untk interview. Dengan izin Allah, satu syarikat telah menerima bekas suaminya dan menerima gaji yang tidak kurang banyaknya. (lupa nak cerita yang bekas suami adalah berbakat dalam grafik dan multimedia).  Tidak terlaluan yang saya katakan yang permulaan gajinya mencecahkan RM3,000.00.

Bayangkan lagi….

Allah menguji hambaNya sehingga sampai ke tahap itu…Semasa menjadi suami dulu, sangat culas untuk mencari rezeki untuk isteri, tetapi apabila sudah single, mudah pulak rezeki itu masuk.

Allah sangat Maha Kaya dan tahu segalanya….

Apabila sudah mendapat pekerjaan, saham pun sudah melonjak naik. Tapi masih menjaja keburukan isteri kepada keluarga. Kononnya isterinya curang dan tidak taat padanya. Cerita yang dia tidak menjalankan tanggungjawab zahir pada isteri dan anak anak disimpan rapi.

Apabila sudah bergaya, tentunya ramai sang gadis yang merapati. Alhamdulilah, sang bekas suami bertemu jodoh dengan seorang bakal lawyer yang berkerja dengan kerajaan.

Bayangkan….

Puan isteri baru dibawa ke kondominium mewah yang disewa sedangkan semasa bersama anak dan isteri dulu, hanya tinggal di flat usang. Adilkah?

Itulah urusan Allah SWT yang kita masih belum nampak hikmahnya. Temanku masih membujang hingga kini. Masih bertungkus lumus membesarkan anak anak. Masih tidak punya sesiapa yang istimewa dihatinya.

Walaupun kekadang ada sedikit ralat dengan perjalanan hidupnya, beliau sangat pasrah dan selalu positif….

Saya selalu mendoakan yang terbaik untuknya, semoga temanku beroleh kebahagian dunia & akhirat..

 

Apa kata saya – Khairul Fahmi vs Elia

Salam Penuh Hormat dan Selamat Berpuasa

 

Saya tertarik dengan kisah yang menimpa mereka.  Di waktu usia yang masaih muda, mereka melalui tempoh sukar, yang boleh memberi kesan yang berpanjangan kepada hati dan jiwa mereka.

Ini adalah komen saya di blog http://beautifulnara.com/saya-bersyukur-diberi-ujian-sebegini

Dari mula lagi, saya dah nampak yang hubungan mereka tidak akan kemana. Bukan ada buruk sangka atau ada perasaan lain, tapi sebenarnya usia mereka yang terlalu muda. Pada usia 22 tahun, kaum lelaki belum betul2 menikmati apa yang dinamakan kenikmatan hidup. Apatah lagi si jejaka itu adalah terkenal dan menjadi kaguman seluruh rakyat Malaysia. Saya tidak terkejut dengan berita yang Elia dimadukan oleh Apek. Kalau dia tidak cari perempuan, akan ramai perempuan yang akan datang pada dia.

Cuma selera dia pada perempuan yang BEGITU, yang kita sedikit sedih…

Pastinya ramai mereka2 disekeliling APEK yang tidak akan membiarkan dia mempunyai tali yang bakal mengikat dia. Kerana masa depan dia masih panjang dan masih jauh.

Perkara ini tidak salah sesiapa. Tapi saya tabik spring dengan ketabahan dan kecekapan Elia dalam “handle’ apa yang dinamakan MASALAH. Walaupun ada seribu cerita buruk yang dia ada, tapi dia memilih untuk SIMPAN dan zip kemas2.

Tapi apabila Apek memutuskan pertunangan menggunakan perkidmatan surat kabar, itulah yang melambangkan keperibadian sebenar Apek. Saya percaya, Elia pasti terpukul dan malu besar dengan tindakan itu. Putuskan ikatan suci dengan surat Khabar?

Sudahlah…memang itu adalah petunjuk dari Allah SWT. Bagaimana sebenarnya kebusukan dia. Elia mmg bertuah kerana mendapat petunjuk awal dari DIA. Ada pasangan lain yang berkahwin bertahun2, barulah tahu kebusukan pasangan anda.

Untuk Elia, belajarlah bersungguh2, jadi lah insan yang berjaya dan berpelajaran. Jangan jadi insan yang berjaya, tapi tidak berpelajaran.

Wassalam

 

Dari peristiwa ini, kita semua banyak belajar dengan warna kehidupan. Banyak pengajaran yang kita sama sama boleh ambil sebagai ikhtibar.  Satu perkara yang patut disyukuri oleh Elia adalah Allah SWT telah membuka jalan dan menerangi apa yang gelap. Elia patut sujud syukur. Biarlah Elia menangis dan meraung sekarang, sebelum apa apa yang lebih besar terjadi, daripada menangis semasa sudah mempunyai anak dan harta pencarian bersama.

Saya percaya yang mereka berdua mempunyai salah dan silap. Kesilapan yang paling ketara adalah bertunang di usia yang terlalu muda. Di usia 22 tahun, belum ramai lelaki yang sanggup memikul tanggungjawab dan diikat oleh sang isteri. Sudahlah Si Tunang mempunyai jutaan peminat dan menjadi igauan sang gadis. Kalaupun si tunang bukan spesis yang melayan perempuan, mungkin perempuan dan gadis gadis akan datang kepadanya. Mungkin yang datang bukan seorang, mungkin ramai. Dan saya percaya yang datang itu jauh lebih moden dan lebih gedik dan mengoda. Apatah sangat dengan Khairul Fahmi, sedangkan yang alim pun boleh tergoda.

Banyak sejarah dan cerita yang menyatakan tentang sifat buaya darat mereka yang terkenal. Bukan saja dari sukan, tapi dari semua platfrom kemasyuran. Mereka terdedah dengan perkara bagitu.

Tetapi sebagai seorang ibu yang mempunyai anak gadis, saya sangat kecewa dengan tindakan KF memutuskan pertunangan dengan memgunakan media massa. Sebelum itu, sudah kecur air liur orang mengata dan mengossip beliau mempunyai orang lain. Apa yang KF harus ingat adalah dunia ini tidak besar mana. Beliau juga orang terkenal, jadi “lu fikirlah sendiri”.  Apa salahnya minta tolong keluarga untuk berjumpa dengan keluarga Elia, dan berbincang apa yang perlu.

Saya percaya yang KF sudah berserabut dan tidak dapat bertahan dengan tekanan yang diberikan oleh Elia. Sebab itulah dia memberi kata penamat. Selesaikan semua. Yang lain, biar keluarga yang fikirkan. Sangat senang kan?

Semua orang percaya dengan Qada dan Qadar dan pembalasan daripada Allah SWT. Allah Maha Mengetahui apa yang DIA lakukan. Insyaallah…kalau panjang umur, KF dan Elia akan merasa yang sebaliknya.

Saya percaya yang pembalasan kepada Elia adalah mendapat seseorang yang baik dan boleh membimbing Elia ke jalan yang lebih baik dan diredai Allah. Itulah yang sebaik baiknya.

Yang baik itu datang dari Allah, dan yang tidak baik itu datang dari saya. Wassalam

 

Tak Payah Seth Tan Sangat laaaa !!!!

Ha..ha…ha…ha….macam poyo jer tajuk dia kan?

 

Me jadi gini sebab kat opis me sekarang ni semua orang tengah tergila gilakan Seth Tan….mula mula me pun tak tahu apa benda yang dinamakan Seth Tan tu….

Tapi apabila me mula menonton drama tu (seperti saranan mereka), me takde lah sampai angau….Alah…..watak itu adalh ciptaan manusia. Penulis tuh…jadi untung nasib watak tu berada ditangan dia (si penulis itu….)

Ramai kawan me dan blogger yang mempersoalkan kewajaran watak Seth Tan itu…adakah ada lelaki BAIK cam tu didunia dan zaman sekarang lak tuh…Jawapannya adalah ADA…dan pastinya RAMAI….

Orang yang baik tak kan muncul didepan mata semua orang. Hanya isteri mereka yang tahu kebaikkan suami mereka.  Di Majalah dan SuratKhabar Harian juga selalu memperkatakan dan memceritakan tentang ini. Cuma apabila dipaparkan di drama dan di lakonkan oleh seorang pelakon yang kacak dan berkarisma, kita akan cepat terpegun dan tersusuk ke dalam hati….

Tahniah kerana En Aaron Aziz telah melakonkan watak itu dengan baik.

 

 

 

 Dan semua orang tahu yang drama itu adalah adaptasi dari novel KASIH YANG SUCI karya dari Saudari Meen Zulaikha…..

 

 

 Mari kita baca sinopsis Novel tersebut

 

Sepuluh tahun yang lalu, kesucian Nora Elena dinodai. Andai masa boleh diulang kembali, pasti jiwanya tidak punah. Tapi dia sedar, takdir hidup tidak memihak kepada sesiapa. Saiful Idham, tunangnya pergi kerana tragedi ini. Tiba-tiba muncul Seth menawarkan diri utk menjadi suaminya. Nora Elena keliru.

 

Ternyata doa Seth dimakbulkan. Sepuluh tahun dia menjejaki gadis itu. Nora Elena, cinta yang bermula dari pandang pertama. Namun kenyataan tidak seindah impian. Hangatnya asmara Seth, namun hanya dia yang terbakar sendiri. Rasa cinta isterinya tidak dapat disentuh walaupun hakikatnya mereka berkongsi ranjang yang sama. Jiwa lelakinya merintih. Nora Elena bagai bayang-bayang yang tidak dapat dipegang.


“Hakikatnya, aku suami dan kamu isteri. Perkahwinan ini adalah simpulan mati. Hanya maut yang akan memisahkan kita berdua.” tegas Seth.

 

Tapi mengapa Elena menjadi wanita asing dalam perkahwinan ini? Rahsia yang selama ini disimpan kemas akhirnya terbongkar. Sebenarnya, Sethlah lelaki durjana itu. Menodainya atas alasan kerana kasihnya yang suci! Benarkah?

 

Lelaki adalah nafas hidup dan wanita adalah nadi jiwa.saling memerlukan dan mencintai. Dan cinta itu maknanya saling memberi dan menerima.

 

Nora Elena akhirnya reda menerima Seth. Dia tidak akan menoleh lagi kerana lelaki itulah syurganya di akhirat nanti.