10 Kunci Persahabatan Yang Baik

Salam….

Dalam mencari seorang sahabat, kita akan berjumpa dengan berbagai bagai ragam manusia. Memang amat payah dan susah untuk menemui mereka yang boleh kita panggil Sahabat.  Insyaallah, kalau disertakan dengan niat yang baik dan hati yang tulus, kita akan menemui apa yang kita cari.

1)   Pilih orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda supaya anda mempunyai persamaan, tetapi jangan mengetepikan orang yang langsung tidak mempunyai persamaan dengan anda, bersikap terbuka baik untuk anda.

2)    Ingatlah pada satu pedoman penting iaitu berlaku baik terhadap orang lain sebagaimana anda suka diperlakukan. Sekiranya anda menghormati orang lain,orang lain akan menghormati anda juga.

 3)    Sedarlah bahawa tiada siapa yang sempurna, setiap orang mempunyai sifat-sifat aneh dan kecacatan, dan menerima kecacatan antara satu sama lain adalah kunci persahabatan yang baik.

4)    Hargai pendapat satu sama lain.

5)    Sedarlah bahawa kawan yang rapat sekalipun tidak dapat bersama 24 jam.Bina minat-minat yang lain dan jangan cemburu apabila kawan anda mempunyai minat-minat yang lain juga.

6)    Komunikasi sangat penting, kawan anda tidak boleh membaca fikiran anda.Sekiranya ada sesuatu yang menjejaskan persahabatan anda, beritahulah.

7)    Jangan biarkan faktor luaran seperti tekanan (stress) menjejaskan persahabatan anda. Kawan yang baik akan membenarkan anda melepaskan perasaan kepada mereka, tetapi jangan hanya mempergunakan mereka untuk melepaskan perasaan … dan sebagai balasan anda sepatutnya bersedia untuk mendengar luahan perasaan mereka pula.

8)   Belajar daripada satu sama lain, dan jangan cemburu dengan kelebihan yang ada pada sahabat anda.

9)    Jangan mengata di belakang kawan anda kerana ini menunjukkan anda sahabat yang tidak baik.

10)    Pilih kata-kata anda dengan bijaksana kerana anda tidak boleh menariknya kembali.

 Artikel ini saya petik seorang sebuah laman wordpress yang sangat membina, dan penuh dengan artikel yang berguna. http://mran3238.wordpress.com/2010/02/28/10-kunci-persahabatan-yang-baik/#more-10719

@ Office, 0.200pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s