MAHA 2010

Salam….

Pada 04 December, me bersama family dan Kak Rohaya bersama anak anaknya (Rizwana, Aida & Rehana) meluangkan masa untuk memahami apa itu MAHA. Alhamdulilah…boleh dikatakan setiap tahun me dan family akan ke sana. Banyak pelajaran dan pengetahuan yang boleh dikutip di Pameran MAHA. Ianya sangat berguna untuk anak anak kita yang tidak pernag merasai dan memahami apa itu PERTANIAN. Bagaimana beras dihasilkan dan mendapatkan terus hasil pertanian dr ladang.

Cuma untuk MAHA 2010, me tidak berpuas hati dengan lokasinya. Kalau sebelum ini, MAHA diadakan di The Mines & kesemuanya pamerannya adalah SETEMPAT. Berlainan pula dengan MAHA 2010. Disebabkan oleh lokasi yang sangat jauh dan berada didalam kawasan UPM, untuk pergi ke tempat2 pameran harus menggunakan kenderaan yang disediakan. Sangat melambatkan dan memakan masa yang lama. walaupun begitu, kami berjaya pergi kesemua tempat.

Seperti biasanya, hubby me sangat teruja dengan hal hal pertanian. Dia akan menikmati semua pekakasan dan hasil hasil yang dipamerkan. Sampaikan kaki me sudah kebas semata mata untuk merasakan dan memahami apa itu MAHA2010.

Ini petikan dari Laman Web Rasmi MAHA 2010.

MAHA International & HPPNK 2010
 

Tempat : Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang, (MAEPS), Serdang Selangor Darul Ehsan, Malaysia

Tarikh : 26 November 2010 – 5 Disember 2010

Siri pameran dwitahunan MAHA International & HPPNK 2010 merupakan pameran pertanian yang terulung di Malaysia. Ditaja oleh Kementerian Pertanian and Industri Asas Tani dan dianjurkan oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan, FAMA. Ia merupakan pameran yang terbesar dan paling komprehensif di rantau ini dan mungkin di Asia. MAHA International & HPPNK 2010 akan diadakan daripada 26 November 2010 dan berlanjutan selama 10 hari sehingga 5 Disember 2010. Ia dijangka akan berasakan kepada kejayaan MAHA 2008 yang merupakan pameran terbesar dan telah tercatat di dalam Malaysia Book of Records. Adalah menjadi satu kepastian untuk semua industri yang berkaitan akan mengambil bahagian. Pameran tahunan ini menjanjikan teknologi terkini dengan demonstrasi yang lebih menarik dan tepat dengan juga aktiviti perdagangan yang akan menarik para pengunjung perdagangan tempatan dan luar negeri. Ia merupakan pameran para pengeluar, petani, nelayan dan penternak terbaik di Malaysia. MAHA International & HPPNK 2010 adalah satu landasan memperkenalkan syarikat pengeluaran produk agro dan makanan yang terbaik di Malaysia. Lebih daripada 950 jabatan and agensi pertanian, syarikat-syarikat swasta dan industri kecil sederhana akan mengambil bahagian. MAHA International & HPPNK 2010 akan mempamerkan produk pertanian daripada 28 negara.

OBJEKTIF MAHA

  1. Untuk mengubah Malaysia menjadi pusat kecemerlangan pembangunan pertanian dan industri asas tani. Pameran ini adalah bagi menarik penyertaan pelabur persendirian dari dalam dan luar negara dalam sektor pertanian Malaysia
  2. Untuk mempromosikan industri pertanian sebagai satu pelaburan yang menguntungkan serta menjamin pulangan masa depan bagi menarik pelabur, usahawan dan generasi muda.
  3. Untuk mempamerkan inovasi dan teknologi terkini yang terdapat di pasaran antarabangsa dengan harapan ia boleh diaplikasikan dalam sektor pertanian Malaysia. Dengan ini, sektor pertanian negara akan dapat dipertingkatkan ke tahap yang lebih viable dari segi komersial. Dengan demikian, taraf hidup dan pendapatan kumpulan sasaran turut ditingkatkan.
  4. Untuk menyediakan peluang kepada Kementerian / Jabatan / Agensi Kerajaan / Kerajaan Negeri, Syarikat persendirian dari dalam dan luar negara, usahawan dan kumpulan sasaran lain bagi mempamerkan produk, penemuan terkini, peluang pelaburan dan perkhidmatan yang ditawarkan.
  5. Menyediakan wadah pertemuan bagi penjual dan pembeli, pencipta teknologi dengan perkhidmatan sektor pertanian tempatan dan antarabangsa

Bersambung dengan cerita me tentang pengalaman ke MAHA.

Semasa bergelak ketawa didalam kereta, kami terkejut dengan konvoi kereta kereta yang mencecah jutaan ringgit. Inilah pic yang sempat me ambik.

Apabila sampai ke MAHA, Ya Allah…seramai ramai manusia dan yang menjadi perkara baru adalah, pengunjung kena parking jauh dan naik kenderaan yang disediakan…aduhai….

Inilah rupa umat manusia yang pergi sana. Kami dh dapat rasa kepenatan mengharungi lautan manusia, tapi budak2 yang sangat teruja, kami mengagahkan juga.

Kenderaan yang membawa pengunjung ke tapak pameran. ha..ha..ha…rasa gerun sbb mana pernah naik traktor cam gitu…

inilah gerai yang pertama kami kunjungi. Tanaman cilipadi yang sangat segar dan bugar, menggunakan teknologi elektronik sebagai menyuburkan tanah. Tapi apabila kami tanya tentang harga, boleh tahan jugak mahalnya, lebih kurang RM40 – RM50 sepokok (pokok yang telah berbuahkan cili)

Inilah rupa pokok cili dan teknologi yang digunakan.

Kak Rohaya dan anaknya, Aida serta Iman yang teruja dengan buah cilipadi yang merah.

Inilah rupa manusia yang sangat ramai. Berpusu pusu beratur untuk ke tapak lokasi yang lain.

Anak me, Iman Alyssa macam biasa, sangat suka bergaya dengan kamera.

Buah2an yang kami jumpa, segar dan bugar…bulat dan montel…

Bunga Orkid yang menyamankan mata memandang, dan sangat mahal. Kalau pergi Sungai Buluh pun rasanya boleh dapat lagi murah…

Inilah hubby me yang sangat meminati hal hal yang berkaitan pertanian. Dialah yang beria ria mengajak me dan anak anak bersantai ke sana. Sanggup beratur dan meredah jalan sesak sebab hendak menambahkan pengetahuan tentang teknologi pertanian dan perusahaan kecil.

Gaya anak anak dan Kak Rohaya. Mcm biasa, , me tak de dalam gambar sebab selalu jadi tukang ambil gambar.

Ini lah rupa pokok pokok yang biasa kita nampak, tapi tak tahu nama. Perlahan me belajar banyak perkara.

Kami sampai ke rumah dalam pukul 11.00 malam. Penat jangan ceritalah…sangat2 penat…nasib baik esok hari Ahad, ada masa untuk berehat lagi…..Bye MAHA 2010…jumpa next year…

@ Office, 16/12/2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s